6 mitova o keramičkim premazima

6 mitova o keramičkim premazima

Keramički premazi su postali česta tema među automobilskim fanovima (i ostalim entuzijastima) da se stvorilo dosta mitova. Mnogi od tih mitova već su prihvaćeni kao istiniti i točni. Pokušat ćemo u ovom članku razjasniti cijelu problematiku.

 1.  MIT: Keramički premaz i kvarcni premaz su dvije različite stvari.
  Ovo je jedna od najvećih zabluda u detailing industriji jer se radi zapravo o istom proizvodu i proizvodnom procesu. Kao primarni osnovni materijal premaza koristi se Silicij (SiO₂). Odličan marketing i trendovi su doveli do pojave „kvarcnih“ premaza, ali to zapravo nema nikakvog smisla.

 1. MIT: Keramički premazi štite od ogrebotina i ostalih mehaničkih oštećenja.
  Često se vrti priča da su keramički premazi „otporni na metke“ ali to je daleko od istine. Nivo zaštite keramičkog premaza ovisi o :
  -izloženosti UV zrakama
  -oksidaciji boje
  -korištenju agresivnih proizvoda
  -insekti/ptičji izmet
  -sol
  -korozija

  Mnogi članci spominju i zaštitu od mikro-ogrebotina. Načelno keramički premazi nisu namjenjeni zaštiti od mehaničkih utjecaja, međutim istina je da prilikom pranja i sušenja vozila koje ima keramički premaz dolazi do pojave znatno manjeg broja mikro-ogrebotina zahvaljujući smanjenoj frikciji te glatkoći površine. Dodajmo i subjektivni dojam da su za nekoga mikro-ogrebotine ništa, dok ih druga osoba smatra ozbiljnijim oštećenjima.

 1. MIT: Auto se ne mora prati kada je apliciran keramički premaz.
  Svi bi voljeli da je ovo istina, međutim nije! Keramički premazi radi svoje hidrofobnosti spriječavaju zadržavanje vode i ostalih nečistoća na površini vozila te time znatno doprinose usporavanju procesa onečišćenja vozila ali ga ne mogu spriječiti u potpunosti.

 1. MIT: Keramički premazi se mogu nanositi neovisno o stanju laka vozila.
  Apliciranje keramičkih premaza zahtijeva temeljito dekontaminiranu, ispoliranu i odmašćenu površinu. Keramički premazi nisu sposobni da popune ogrebotine i oštećenja jer se isti nanose u vrlo tankom sloju za razliku od npr. voska. Nanošenje premaza na oštećenu površinu će stvoriti „pukotinu“ u premazu koji tada neće stvoriti čvrstu vezu na površini. Navedeno će rezultirati pucanjem premaza, lošom izvedbom i još manjom trajnošću premaza. U vrlo kratkom periodu mogu se vidno stvoriti razlike između panela vozila (smanjena hidrofobnost, sjaj, glatkoća). Ista stvar vrijedi ukoliko se premazi nanose na ispucalu boju, oksidiranu ili pak na hrđu.

 1. MIT: Trajnost keramičkih premaza je ona koja je navedena na pakiranju.
  Trajnost ovisi o velikom broju faktora. Vrijeme je jedan od tih faktora. Kada kažemo vrijeme obično mislimo na broj prijeđenih kilometara u određenom periodu npr. 40.000km u 5 godina ili unutar 2 godine to je velika razlika! Trošenje premaza povećava se dok je vozilo u pokretu, stoga je veliki faktor koliko i na koji način se vozilo koristi npr. garažirano vozilo, koliko često ga peremo i na koji način.
  ULTRACOAT premazi su deklarirani:
  -do 40.000km ONE
  -do 100.000km Premium Bond 9H
 1. MIT: Svatko može u svojoj garaži aplicirati keramički premaz na vozilo.
  Samo apliciranje proizvoda je nešto što bi većina ljudi bila sposobna učiniti. Sve što je zapravo potrebno su hrpa strpljenja i preciznosti. Spomenuli smo u mitu broj 4 – pripremu vozila. To je proces dekontaminacije, korekcije i poliranja laka za koji je potrebno znanje, iskustvo i alat.

  Za kraj reći ćemo da je apliciranje premaza na ne pripremljenju ( ne ispoliranu, masnu i prljavu površinu) isto kao da obučete prljavu majicu nakon što ste se otuširali, nešto ne štima, zar ne?.

 

 


Novija pošta